A fabrikett készítés folyamata – összeáll a brikett

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

Előző cikkünkben elkezdtünk megismerkedni a brikettgyártás folyamatával. Megismerkedtünk a különböző brikettfajtákkal és gyártásuk technológiáival. Az első két lépés a különböző hulladéktípusok kiválasztása, aprítása, majd ezek szárítása.

Harmadik szakasz: a különböző típusú hulladék- és kötőanyagokat összekeverjük, hogy optimális konzisztenciát és fűtőértéket kapjunk. Ha használt motorolaj kéznél van, akkor hozzáadható a hulladékhoz, de tudnunk kell, hogy bár megnöveli a brikettek fűtőértékét, morzsolódást is előidéz. Ezért nagyon óvatosan kell hozzáadni. Bizonyos esetekben, hogy az anyagnak plaszticitást biztosítsunk, nedves kötőanyagot kell hozzáadni, vagy papír esetén nedvesíteni kell, mielőtt nyomás alá helyeznénk a brikettet.

A negyedik művelet a brikett tömörítése, az ötödik pedig a szabadban való szárítás, amikor az anyag tetőfedés alatt áll. A kötőanyag és a száradás körülményeitől függően több hónapig is tarthat, amíg száraz briketthez jutunk. A szárítás jelentősen megnöveli a brikett fűtőértékét, és így megtakarítja az üzemanyagot. Ezért a briketteket jóval a felhasználásuk tervezett időpontja előtt kell előállítani. Ezzel szemben, a Sajó Brikett Nonprofit Kft. mobil fabrikettáló gépe olyan technológiát alkalmaz, mely az elkészült briketteket akár azonnali felhasználásra alkalmas állapotra gyártja.

Meg kell határozni az új tüzelőanyagok támogatásának célkitűzéseit. Hosszú és drága felmérések nem szükségesek. Figyelembe kell vennünk a környezetvédelmi szempontokat is, mivel a biomassza-hulladékok kályhákban történő elégetése kiküszöböli az ökológiai lánc egyik fontos elemét. Normál körülmények között a biomassza-hulladékot visszahelyezik a talajba. Ha ez a kényes egyensúly megszakad, annak következményei a talaj termékenységének csökkenésében és szélsőséges körülmények között az elsivatagosodásban ütköznek ki.

A biomassza brikett üzem teljes projektje a következőkben vázolható.

Szállítószalag – Zúzó ventilátor – Porelszívó – Nedves anyagtartály – Szárító szuszpenzió – Szigetelés – Prés a brikett készítéséhez – Hűtővezeték – Nedves zúzott anyag – Forró levegő.

A zúzást a gép végzi, amely megfelelő méretű nyersanyagot készít a biomassza- brikett gyártásához. A különböző nyersanyagok szerint kiválasztva a felhasználónak megfelelő aprítógépet kell használnia. A kalapácsmalom az 50 mm átmérőjű anyagot aprítja. Fadarabokat, faaprítékot, faanyagú vágódeszkát, pamutszárat, kukoricaszárat, búzát, szalmát stb., bármilyen hosszúságú maradványt hasogat.

A következő fontos állomás a szárítás, a megfelelő nedvességtartalmú alapanyag előállítása a biomassza-brikett préseléséhez. A műveletnek a nyersanyag nedvességtartalmát kellő mértékben kell szabályoznia, máskülönben a biomassza-brikett túlságosan laza vagy túl száraz lesz.

A nyersanyagok megfelelő előkészítése után a brikettkészítés egyszerű: a biomassza-brikett préselésre kerül. Amikor a brikettáló gép eléri a 300 Celsius fokot, az anyag folyamatosan nyomhatóvá válik. Először is, a brikett színe egy kicsit sötét lehet (fekete), de egy idő múlva a szín normál fényerejű lesz, mely módosulás a présgépből származik. Végül a csomagoláshoz érkezünk: a porciók különböző kiszerelésekben, fóliával ellátva kerülnek saját felhasználásra vagy kereskedelmi forgalomba.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)