A fabrikett készítés folyamata

A BrikettMobil projekt elindítását kettős cél vezérelte. A faipari illetve mezőgazdasági üzemekben folyamatosan termelődő fahulladék szállítás nélküli, helyben történő feldolgozása, illetve az így létrehozott jó minőségű, magas fűtőértékű fabrikettel környezetbarát fűtési lehetőség biztosítása.

A feldolgozó üzem telephelyére kiszállítható és ott működő mobil brikettáló berendezés valós, kézzel fogható értéket teremt a kidobásra szánt hulladékból, miközben munkalehetőséget biztosít hátrányos helyzetű embereknek, akik a berendezést működtetik, illetve raktározási, logisztikai feladatokat végeznek.

Cikksorozatunkban a fűtés történeti fejlődésétől a brikettálás technológiai folyamatának bemutatásig szeretnénk megismertetni az olvasót azokkal a szempontokkal, amelyeket a technológia fejlesztés és az üzleti modell kidolgozása során figyelembe vettünk.

Amennyiben valami újat kívánunk előállítani, akkor összetett folyamattal nézünk szembe. Kezdve az alapanyagok és munkaeszközök kiválasztásán, a változást előidéző és végrehajtó történéseken át, egészen a késztermék előállításáig. Ez a fabrikettnél sincs másképp.

Napjainkban nagyon fontos, hogy környezetkímélő, naturális anyagokkal dolgozzunk, és hogy a gazdasági, ipari maradványokat minél inkább újrahasznosítsuk. Fontos cél, hogy az elkészült termék – felhasználása, szállítása közben és után – a lehető legkevésbé károsítsa a környezetet. A fabrikett megfelel minden szempontnak, mert környezetbarát, továbbá természetes anyagból készül.

Fontos kiválasztási folyamat után a faanyag-maradékok, amelyeket nem lehet más célra felhasználni, szárításra, majd magas nyomáson préselésre kerülnek. A brikettek összetétele 100% -ban természetes, mivel nem tartalmaznak kötőanyagokat vagy egyéb adalékanyagokat, amelyek károsíthatnák a kazánokat és az egyéb fűtőberendezéseket. A brikettek tartalma 100% fa. A komponens, amely lehetővé teszi, hogy kompakt maradjon, a lignin, amely egy természetes anyag a fában, és naturális kötőanyagként működik. Ilyen módon teljes mértékben újrahasznosított termék született, amely egy már nem alkalmazható nyersanyagból származik.

A fabrikett kimagasló fűtőértékkel rendelkezik. Nagyon magas nyomáson préselt termék, így nagy a sűrűsége és a tömörsége, a nedvességtartalma viszont alacsony, következésképpen lassan és folyamatosan ég. Minél nagyobb a brikett sűrűsége, annál kevesebb levegő van benne, és annál lassabban ég el. A brikettek még lassabban égnek, mint a pelletek. Így a lassú égés lehetővé teszi, hogy a fában lévő összes kalória felhasználásra kerüljön, mielőtt a kéményen keresztül távozna.

A fabrikett olyan termék, amely nagyon kevés hulladékot, hamut termel. Magas tömörségű produktum, amely lassan és erősen fogyaszt, és gyakorlatilag az egész termék elég. Mindössze körülbelül 0,5% -nyi hamu képződik.

Megújuló energiaforrásról van szó, mert a brikett alapanyaga, a fa- és fűrésziparban folyamatosan termelődik.

A Sajó Brikett Nonprofit Kft. mobil fabrikettáló géppel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem a fahulladékokat kell fuvarozni, hanem a gép kerül kiszállításra, így fuvarköltséget és rengeteg időt lehet megspórolni. Az elkészült fabrikett kompakt, öko, határozottan kisebb helyet igényel a tárolása, felhasználása pedig könnyebb és áttekinthetőbb, mint fahulladék tüzelés esetén. Cégünk továbbá oktatási intézmények számára lehetőséget biztosít a szárított zöldhulladékok feldolgozására. Ebben az esetben is a helyszínre kerül kiszállításra a fabrikettáló gép.

…..
Mobil brikettálás
A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:
Brikettmobil weboldala
Mobilbrikettálás – Briketmobil Facebook oldala
Miért mobil a brikett?

(X)