Design-világ a faiparban

Gyakorló Műhely faipari kisüzem
A „Mosolyalkotóház” olyan faipari kisüzem, amely mind hobbikedvelőknek, mind vállalkozóknak helyet és alkalmat biztosít arra, hogy a legkorszerűbb asztalosszerszámok és berendezések használatával, komoly asztalosmesteri, szakoktatói szakértelem támogatásával alkotó tevékenységet végezhessenek.

Kezdeményezésünk valóban mosolyt varázsol az ott tevékenykedők arcára és mindazokéra, akik az ott folyó kreatív alkotótevékenység eredményét élvezik a mindennapokban. Cikksorozatunkban szeretnénk bemutatni az ott folyó tevékenység hátterét és kedvet ébreszteni hozzá mindazokban, akik inspirációt éreznek hasonló közösségi életben való részvételhez.

Az asztalos maga is designer, de van úgy, hogy egy designerrel dolgozik együtt. Fontos, hogy mindkét szakma ismerje a másik lehetőségeit és határait a közös tárgyalkotás érdekében. Kölcsönös odafigyeléssel nagy párosok tudnak kialakulni.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen belül működik a Design Intézet. Célja, hogy olyan mind hazai, mind nemzetközi művészi közegben versenyképes tervezőművészeket képezzen, amely nyitott gondolkodásával, maga szakmai minőségével érzékenyen reagál a társadalmi környezeti változásokra.

Az intézeten belül három tanszék működik: formatervezői, textiltervezői, tárgyalkotói. A képzés első félévében a Design Szolfézs program arról szól, hogy közös feladatokban együttműködésen alapuló tervezési tevékenységeket folytatnak mindhárom tanszéki területen, mellyel integratív gondolkodásmódra tesznek szert plasztikai, rajzi, tervezői és kommunikációs készségek erősítése mellett. Ez az intézet magára vállalta a nemzetközi kitekintés feladatát és partnerségek kialakítását nemzetközi design-intézményekkel, pl. 15 éve a Mercedes Benz Design Studio-val. Az itt folyó elitképzés ötvözi a hagyományokat és a legfrissebb fejlesztések ismereteit. A Future Traditions nemzetközi kutatásfejlesztési projekt is képviseli a tradíció és a progresszió kombinálásának előremutató jellegét.

Szerencsére design-területen Magyarország megfelelő mértékben ellátott tervezőirodákkal.

A mai designer tevékenység bútorok terén szoros összhangban van a kialakítandó élettérrel. Leginkább a tágas terek birtoklói élnek az egyedi bútortervezés előnyeivel. Jobbára nem tömegtermék-tervezésről van szó, hanem inkább egyedi bútorokról.

Az asztalt is új felfogásban lehet szemlélni pl. az asztal lapján lévő tárgyak szerves részt képezhetik az asztallap felületének. A takarót és az ágyat is össze lehet gyúrni, Ez előbbi az utóbbi fejtámlarészét képezheti összecsavart állapotában.

A kényelmet is a végletekig lehet fokozni, gondoljunk csak a „fetrengős” kanapéra, amely inkább félig ágyszerű képződmény, melyhez számos funkcionális kiegészítőt lehet tervezni.

Ma designer körökben hódít a retró és a skandináv stílus, az 1960-as évek hangulatát idéző szétálló széklábak és magyar átlagízlésnek kissé kopár, funkcionális bútorok hódítanak teret. A retró inkább ismétlés-ízű tervezői szempontból. A skandinávok pedig számos apró-cseprő kiegészítővel dobják fel a hangulatot, mintsem a bútorok formatervezésével. Ebből az irányzatból hosszú út vezetne a rokokóig újra.

Soron következő írásunkban magyar designereket mutatunk be.

A Mosolyalkotóház Kft. környezetbarát és szociálisan érzékeny projektje a Széchenyi 2020 GINOP-5.1.7-17-2019-00240 számú, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül finanszírozott, „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című projekt keretében az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.

Gyakorlóműhely

(X)
Széchenyi 2020 ESZA