A SajóBrikett működésének környezettudatos vonásai

Mobil brikettálás
A SajóBrikett Sajó Brikett Nonprofit kft cikksorozatában ez alkalommal a vállalkozás működésének körnezettudatos magatartásáról érdeklődtünk. A SajóBrikett marketing csapatának küldetése:

“Vállalkozásunk, a Sajó Brikett Nonprofit kft mobil gépekkel (konténerrel ide-oda érkeztetett, nagy nyomású brikettálókkal) állítja elő alaptermékét. Ezzel hazai viszonylatban egyfajta innovatív technológiát alkalmazunk, mégpedig olyan gyártási gyakorlatot folytatunk, amelynek üzleti lehetőségei nem valósulhatnak meg másként, mint környezettudatos törekvésekkel összekapcsoltan. Esetünkben az üzletpolitika eleve elválaszthatatlan bizonyos társadalmi szempontok szem előtt tartásától, hiszen nemcsak gyártott alaptermékünk számít a fosszilis tüzelőanyagok alternatívái közé, hanem gépeink kiszállásos működése is azáltal kap értelmet, hogy egyáltalán létezik takarékossági hajlam, illetve a megújuló energiaforrások iránti figyelem.

Brikettálásunkhoz nem veszünk igénybe olyan alapanyagot, amely más fontos funkciókat is jól betölthet, ehelyett azt az utat választjuk, hogy nem hagyjuk veszendőbe menni a megrendelőink telephelyein járulékosan termelődő organikus „tiszta hulladékot”, ezt átalakítva pedig fizikailag is jól kezelhető, számos tekintetben gazdaságos, környezetbarát fűtőanyaggal látjuk el ezeket a telephelyeket, illetve környező térségeiket. Szolgáltatásunkat mintaadó ambícióval is végezzük: tevékenységünkkel elősegíteni igyekszünk annak a szemléletnek a terjedését, amelynek köszönhetően rendszeresen felismerhetőkké válnak a környezetkímélet, illetve az egészségvédelem találkozási pontjai a gazdaságossági szempontokkal. A mi példánk azt mutatja, hogy a fűtésminőségi és a levegőtisztasági javulás nemcsak egymást nem zárják ki, hanem összeegyeztetésük legkésőbb középtávon még költségmegtakarítási előnyökkel is jár. Ha tehát a károsanyag koncentrációjának csökkentéséről van szó, nem feltétlen kell valami kínos, nehéz feladatra és áldozathozatalra gondolnunk: a folyamat együtt járhat épp könnyebbséggel is, úgy élet- és munkakörülményi, mint pénzügyi tekintetben. A fizikai újrafeldolgozásokról általánosságban elmondható, hogy fékezik a potenciálisan hasznos anyagok pazarlását, csökkentik a friss nyersanyagok fogyasztását, mérsékelik az energiafelhasználást, az égetésből származó levegőszennyezést és a hulladéklerakat okozta vízszennyezést.

 Nemcsak a fa-brikett, hanem a zöldhulladék-brikett vagy a szalma-brikett is (amely gyorsabban ég, kevesebb hőt és több hamut ad le a fa-brikettnél), valamint a vegyes anyagú – faszén-őrleményt, ásványi elemeket, fűrészport, rizsbogyót, földimogyorót, tőzeget, papírt stb. tartalmazó – brikett is tisztább égésű, mint a ma használatos tüzelőanyagok többsége, miközben az utóbbi brikettfajták használati érték és gazdaságosság dolgában sem sorolódnak hátra csak azért, mert a fa-brikett kiválóbb. Szolgáltatásunk elsődleges igénybevevői köre mellett teljesítünk iskolák, más intézmények és magánszemélyek számára is. Ezek a partnereink bőven az önköltség alatt vehetik igénybe a szolgáltatást: összegyűjtött alapanyagaikat (papírhulladék, zöldhulladék) „+1 nap”-programunk keretében kedvezményes áron tudják brikettáltatni, ezzel jelentős megtakarítást érve el ahhoz képest, mint ha piaci áron szereznének be fűtőanyagot.”

A tartalom a magyar állam és az Európai Unió támogatásával jött létre a SAJÓ BRIKETT Nonprofit Kft GINOP-5.1.7-17-2018-00138 pályázata keretében.

A fejlesztés célja egy mobil brikettáló rendszer beszerzése, melynek szolgáltatásként történő hasznosításával a vállalkozások a náluk hulladékként keletkező biomasszát (papír, faipari, mezőgazdasági, erdészeti hulladék) saját telephelyükön brikettté alakíttathatják. Ezzel külön beruházás nélkül csökkenthetők a tárolási problémák, illetve – a tömörítés során felmerülő további költségeket is figyelembe véve – a jóval a piaci ár alatt juthatnak jó minőségű tüzelőanyaghoz. A projekt üzleti célcsoportját azok a vállalkozások alkotják, akiknek egy ilyen beruházással kapcsolatos pénzügyi korlát vagy a keletkező mennyiség miatt jobban megéri a kapacitás időszakos bérlése, mint saját kapacitás építése, vagy fűrészpor, illetve apríték alapanyagként történő értékesítése.

Az ügyfeleknél jelentkező pénzügyi szempontok mellett a projekt kiemelt értékként kezeli a környezeti fenntarthatóságot, ami a brikettált biomassza hasznosítása kapcsán az alacsonyabb környezeti terhelés és a magasabb energiahatékonyság formájában jelenik meg. Társadalmi vállalkozásként fontosnak tartjuk továbbá, hogy az egyes településeken keletkező zöldhulladék vagy papír helyben feldolgozásra és brikett formájában hasznosításra kerüljön, ezért a szolgáltatást méltányos áron elérhetővé tesszük önkormányzatok számára is.

További információ, kapcsolatfelvétel:

https://www.facebook.com/mobilbrikettalas/

www.brikettmobil.hu

http://brikettmobil.hu/miert-mobil

(X)